Lektin Diyeti
Lektin diyeti, bir diğer adıyla Çağla Şikel diyeti. Peki nedir bu lektinler?
Lektinler: Diyetinizde Gizlenen Karbonhidrat Bağlayıcı Proteinler
Sağlıklı bir yaşam sürmek ve beslenme düzenimizi iyileştirmek için birçok farklı bilgiyle karşılaşıyoruz. Son dönemde sıkça duyduğumuz bir terim de “lektinler”. Peki, lektinler nedir ve sağlığımız üzerindeki etkileri nelerdir?
Lektinler Nedir?
Lektinler, doğada geniş bir yelpazede bulunan ve karbonhidratları bağlayan proteinlerdir. Bitkilerde lektinlerin esas fonksiyonu, bitkinin tohumlarını zararlı etkilerden koruyarak, yaşamına devamını sağlamaktır. Bu yönüyle lektinler doğal bitkisel toksin olarak sınıflandırılmaktadır.
Lektin proteinin bireyin tükettiği diğer besinlerin, biyoyararlanımını azalttığı görülmüştür. Vücudumuzda enflamasyon artışına, bağırsak problemlerine, otoimmün hastalıklara ve kilo kontrolünde zorlanmalara neden olabilir.
Lektin Diyeti ve Lektinsiz Beslenme Nedir?
Lektinsiz beslenme, bedensel enflamasyonu azaltmayı ve bağırsakların iyileşmesini sağlamayı amaçlar. Bu diyet, bağırsak geçirgenliğini azaltır ve kilo kontrolü, hazımsızlık, şişkinlik gibi semptomların azalmasına yardımcı olur.
Lektin ve Bağırsak Sağlığı Arasındaki İlişki
Lektinler, bağırsak duvarlarındaki, hücrelerdeki ve sinirlerdeki şeker moleküllerine yapışarak sistemler arası iletişimi bozabilir. Bu durum bedensel enflamasyonu artırır ve “leaky gut” (geçirgen bağırsak) sendromuna yol açabilir. Bu da besin emiliminde zayıflamaya ve çeşitli besin eksikliklerine neden olabilir.
Hangi Gıdalar Lektin Açısından Yüksek?
- Baklagiller: Nohut, mercimek, fasulye gibi baklagiller yüksek lektin içerir. Bu gıdalar, suda bekletilerek, filizlendirilerek ve düdüklü tencerede pişirilerek lektin oranı azaltılabilir.
- Bazı bitkisel yağlar: Mısır yağı, soya yağı, ayçiçek yağı yüksek miktarda lektin içerir.
- Gölge sebzeleri: Patlıcan, patates, biber, domates özellikle çekirdek ve kabuklarında yüksek lektin içerir.
- Konvansiyonel et ve süt ürünleri: Yüksek lektin içeren yemlerle beslenen hayvanların ürünleri de lektin açısından yüksek olabilir.
- Mısır ve kinoa: Sindirilmesi zor olan bu gıdalar da yüksek lektin içerir.
- Kabak ailesi: Balkabağı ve yeşil kabak gibi gıdalar yüksek lektin içerir.
- Yer fıstığı ve kaju
Unutmayın ki her diyet kişiye özeldir. Siz de, size en uygun diyetin ne olduğunu bulmak için gıda duyarlılık testi yaptırabilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.